Houten schutting plaatsen

Om een houten schutting te plaatsen is het aan te bevelen om deze van geimpregneerd hout te maken. De houtsoort is van vuren 18x144mm met ronde kanten.

De staanders kun je het beste van vierkante palen maken, de afmeting is 70x70mm. Ook de staanders zijn van ge´mpregneerd vuren hout.

Om de staanders niet met de grond in aanraking te laten komen, maken we gebruik van PVC afvoerbuis rond 150mm en 70cm lang met een speciedeksel.

Op deze wijze voorkom je dat de staanders snel weg rotten.

Werkwijze:

Indien de schutting geschilderd wordt moet je eerst de staanders en de planken in de buitenbeits zetten.

De staanders moeten om de ca.100cm. gezet worden. Aan de uiteinden van de schutting, indien deze aan de muur grenzen, kun je een plank van 18x70mm tegen de muur aan schroeven.

Meet nu de lengte van de schutting op en verdeel deze in gelijke stukken van niet meer dan 100cm. uit elkaar. Graaf op deze plekken een gat van ca.60cm diep. Zet onder aan de PVC buis de specie deksel.

Plaats de PVC buis in het gat zodat de buis nog 10cm. boven de grond uitkomt. Gooi zand om de buis heen en stamp deze goed aan. Neem een zak betonmortel en maak deze met water aan zodat er een stevige massa ontstaat.

Zaag de palen op maat, en zaag aan de bovenzijde de paal iets schuin af. (hoogte van de schutting + 60cm. is de lengte van de staander. Schep nu met een troffel wat beton in de PVC buis.

Zet de paal in de buis en stamp deze in de beton, zodat deze op goede hoogte staat. Om de hoogte te bepalen kun je het beste een draad van voren naar achter spannen op de goede hoogte.

Vul nu de rest naast de opening in de buis met beton op.Stamp met behulp van een stok tussendoor de beton goed aan. Boven op de buis werk je de beton iets schuin naar beneden af, dit in verband met het goed afvoeren van regenwater.

Plaats op deze manier alle staanders in de buizen. Zorg ervoor dat de staanders even hoog en goed waterpas staan. Laar nu het geheel 24 uur drogen.

Als de beton uitgehard is kunnen de planken aan gebracht worden. Verdeel de hoogte van de schutting. De ruimte tussen de planken onderling is ca.10cm. Zet de planken bij voorkeur met rvs spijkers of schroeven vast.

Als aan een zijde de planken aangebracht zijn, kan de andere zijde van planken voorzien worden.

Zet deze planken precies in het midden
tegenover de open ruimte van de anderen planken. Als laatste kun je op de bovenkant van de schuin afgezaagde staanders een dekplank aanbrengen. Het voordeel van een dekplank is dat het niet kan inwateren en de schutting wordt hierdoor een stuk stabieler van.

Indien nodig kun je schutting in zijn geheel nog een maal overschilderen.

Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:
Van Eyck houten shutters

Copyright © Ventura Connect Group BV 2018

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Klussen