Raam afhangen

Als het raam te slecht of verouderd is, vervang je deze door een nieuw raam van hardhout.

Meet het kozijn op alwaar het nieuwe raam in gezet moet worden. Neem de maat minus 2 mm in de hoogte en de breedte. Houd rekening met oude kozijnen, deze kunnen nog wel uit de haak staan.

Is dit het geval neem dan de gemiddelde maat, zodat je de mogelijkheid hebt om het raam pas te kunnen schaven. Laat het raam maken bij de plaatselijke aannemer of timmerfabriek, en laat je voorlichten over de diverse ramen voor gewoon glas of isolatie glas.

Bij een nieuw raam worden de glaslatten aan de binnenzijde gemonteerd, dit in verband met de veiligheid. Het nieuwe raam wordt eerst in de grondverf gezet. Als het raam droog is kun je het op maat schaven.

Aan de sluitzijde moet het raam iets scheef naar binnen geschaafd worden, anders loopt hij bij het dicht doen tegen het kozijn aan. Bepaal de plaats van de scharnieren.

Van de bovenzijde ca.10 cm lager en van de onderzijde ca.15 cm hoger. Hak nu op de plaats waar de scharnieren komen in het kozijn met een houtbeitel de ruimte hiervoor uit. Schilder met grondverf eerst de uitsparingen.

Plaats nu de scharnieren en zet ze vast met houtschroeven. Plaats het raam in de sponning en zet het tijdelijk vast met wiggen. Teken met een potlood de bovenzijde van het scharnier op het raam af.

Meet het overgebleven gedeelte hout dat achter in de sponning van het kozijn is blijven staan. Zet de maat op het raam uit echter minus 1 mm, anders loopt straks het raam in de achtersponning aan. Hak de sparingen met een houtbeitel uit.

Strijk ook daarna eerst grondverf in de sparingen alvorens de scharnieren geplaatst worden. Zet de scharnieren met een houtschroef in het midden vast, zodat je later bij het inhangen van het raam nog enigszins met de scharnieren op en neer kunt. Plaats het raam in de sponning en druk de scharnierpen in het scharnier.

Als alles past zet je de overige schroeven in de scharnieren. Monteer het sluitwerk volgens bijgeleverde beschrijvingen.

Als laatste plaats je het glas en zet de glaslatten vast met schroeven.

Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:
Van Eyck houten shutters

Copyright © Ventura Connect Group BV 2019

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Klussen