Tegelen badkamer keuken

In de hieronder staande tabel kun je aflezen hoeveel tegels je nodig heb en wat voor een voegbreedte je kunt toepassen.

MAAT
10x10
15x15
10x20
15x20
20x20 NODIG P/M2
100 stuks
44 stuks
50 stuks
33 stuks
25 stuks VOEGBREEDTE
3-5 mm
2-3 mm
2-3 mm
3-4 mm
4-5 mm

Voor het betegelen van een muur heeft men het volgende gereedschap nodig: Lijmkam, tegelsnijder, kleine troffel, voegbord, voegkruisjes, haakse slijper, waterpas, potlood en duimstok.
Er zijn 2 soorten tegellijm in de handel. Tegellijm in poedervorm (aanmaken met water) en kant en klare tegellijm. Kant en klare tegellijm is gemakkelijk in het gebruik en heeft een grote kleefkracht.Om een muur te betegelen is het noodzakelijk om eerst de muur zo goed mogelijk glad te maken.

Om een basislijn af te tekenen, zet je eerst een tegel rechtop tegen de wand. Doe dat echter op het laagste punt van de vloer, de plint of het aanrechtblad. Teken de bovenkant van de tegel op wand af met een potlood. Met behulp van een waterpas zet je vanuit de potloodstreep een horizontale lijn op de wand. Sla met een paar nagels een lat ter plaatse van de horizontale lijn tegen de wand. Sla de nagels niet geheel in de muur, dit vergemakkelijkt later het verwijderen van de lat. Breng met een lijmkam de tegellijm op de muur.

Er zijn kammen met verschillende tandingen. Hoe grover de tanding des te meer lijm op de ondergrond wordt afgezet. Het hangt van de soort tegel af welke lijmkam gebruikt wordt. Over het algemeen wordt de middel soort gebruikt. Verdeel de tegellijm met de lijmkam. Strijk niet een te grote vlak met lijm in zodat de lijm voor het betegelen al opdroogt. Plaats nu boven op de lat de eerste rij tegels. Om een goede afstand tussen de tegels onderling te krijgen plaats je tussen de tegels tegelkruisjes. Nadat de eerste rij horizontale tegels verlijmd zijn, trek je nu ook een verticale loodlijn vanuit de linker- of rechtertegel in de rij. Lijm vervolgens langs deze loodlijn een verticale rij tegels. Plaats nu van vanuit de horizontale rij tegels van onder naar boven de rest van de tegels.

Om tegels op maat te snijden plaats je de tegel die op een bepaalde breedte moet worden gesneden, over de voorgaande tegel en teken met een potlood de breedte op de tegel af. Houd rekening met de voegbreedte. Met de tegelsnijder kun je nu de tegel door de tegelsnijder halen, zodat de glazuurlaag ingesneden wordt.

Plaats nu de tegel met de glazuurzijde naar boven op een houten lat en ter plaatse van de ingekraste snede kan nu de tegel door gebroken worden. Als je niet over een tegelsnijder beschikt, kun je ook gemakkelijk met een glassnijder langs een winkelhaak de glazuurlaag in krassen.

Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:
Van Eyck houten shutters

Copyright © Ventura Connect Group BV 2020

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Klussen