Scheidingswand plaatsen

Begin
Om een eenvoudige tussenwand aan te brengen kun je gebruik maken van houten regels en gipsplaten. Voor de vuren regels kun je het beste geschaafd hout van 46 mm x 69 mm gebruiken. Voor de beplating kun je beste uitgaan van gipsplaten van 12.5 mm dik en een breedte van 120cm. Deze platen zijn ook in de handel verkrijgbaar in een watervaste kwaliteit. Deze platen zijn goed te gebruiken in z.g. natte ruimtes. Mocht het moeilijk zijn om deze brede platen te verwerken en om bv. naar een verdieping te krijgen, dan kun je ook gipsplaten van 60 cm breed gebruiken. Dit heeft echter wel gevolgen voor het plaatsen van de afstand van de regels.
Werkwijze

Meet de breedte van de te maken wand. Zaag de 2 regels op maat. Klem met behulp van een lijmtang de 2 regels met de brede kant tegen elkaar aan. Zet met een potlood een paring (kenmerk) op de zijkant van de 2 balken. Op deze manier liggen straks de balken precies tegenover elkaar.

Meet nu de tussenruimte tussen het plafond en de vloer. Neem de totaal maat en trek hier 4 cm van af. Zaag nu de regels op maat. Het aantal regels is afhankelijk van de te gebruiken soort wandplaten. Voor wandplaten van 120cm breed moet je de regels hart op hart om de 40 cm plaatsen en voor de wandplaten van 60 cm breed om de 30 cm hart op hart.

Pak nu de boven en de onderbalk die nog met een lijmtang aan elkaar vastzitten. Teken nu aan het begin en het einde van de balken een sparing af van 2 cm diep en 46 mm breed. Zet nu vanaf het begin van de balken de volgende sparing op 30 cm of 40 cm afstand. Herhaal deze procedure tot het einde van de balk. Wees hieraan secuur, want later zul je er gemak van hebben met het plaatsen van de platen. Zaag nu met een handzaag de sparingen op de aftekenlijn in tot je op de diepte van 2 cm zit.

Zaag ook enkele malen tussen de 2 lijnen in tot op de goede diepte. Hak vervolgens met een houtbeitel het overtollige hout tussen de sparingen uit. Bevestig nu een regel aan het bouwplafond en op de vloer. Plaats deze met de platte kant tegen het plafond en de vloer. Plaats nu de staanders tussen de boven en de onderbalk op de plaats van de sparingen. Zet de staanders met een schuine spijker aan de 2 balken vast. Als alles goed vastgezet is kunnen de platen aan een kant tegen de balken vast geschroefd worden. Gebruik hier speciale gipsplaatschroeven van 4 x 30 mm voor.

Plaats de schroeven om de ca.20 cm. Zorg ervoor dat de schroeven net onder de oppervlakte van de kartonlaag liggen. De platen zijn gemakkelijk op maat te maken om ze met een stanleymes aan een zijde in te snijden en daarna door te breken en aan de andere zijde het karton door te snijden. Om het schroeven makkelijk te maken plaats je een lijn op de platen alwaar de regel zich bevind. Zo voorkom je dat je naast de regel een schroef plaatst. Als de platen aan een zijde aangebracht zijn kun je eventueel nog elektra leidingen in de wand aanbrengen.

Voor stopcontacten en schakelaars zijn speciale holle wand dozen in de handel. Naar het plaatsen van elektra gaan we de wand isoleren. Neem hiervoor steenwoldekens zonder papier van 60 x 100 cm en 4 cm dik. Als de wand geisoleerd is kunnen de platen aan de andere kant geplaatst worden. 
 
Afwerking  
Voor de afwerking van de platen kun je verschillende materialen gebruiken. Alvorens de wand afgewerkt wordt, is het aan te raden om eerst de wand te behandelen met een voorstrijkmiddel. Als je de wand een geheel wil laten lijken zonder dat je de naden ziet, moet je de naden eerst afwerken met een gipsproduct bijvoorbeeld(knauff). Daarna kun je de wand afwerken met een structuursaus of een gewone saus. Wil je de wand afwerken met behang dan is het verstandig om eerst de wanden met een latex te behandelen en daarna te behangen. Op deze manier voorkom je als later het behang afgestoomd moet worden, dat de karton van de gipsplaat oplost wordt.

Klik hier voor meer informatie of vul onderstaand formulier in voor een vrijblijvende offerte.

Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:
Van Eyck houten shutters

Copyright © Ventura Connect Group BV 2020

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Klussen