Hoofdkraan monteren en afsluiten

De hoofdkraan is de belangrijkste stopkraan. Vlak achter deze kraan zit meestal de watermeter met (ingebouwde) keerklep en de aftapkraan. Draai met regelmaat de hoofdkraan eens dicht en weer los.

Op deze manier voorkom je dat de kraan vast gaat zitten en indien nodig niet meer afgesloten kan worden. Een kraan die in gesloten stand toch nog door druppelt, heeft een nieuw kraanleertje nodig.

De meeste kranen hebben een kraanleertje met een doorsnee van 16 mm. Om het leertje te vernieuwen vergeet dan niet eerst de hoofdkraan af te sluiten.

Nadat de hoofdkraan afgesloten is draai je de lekkende kraan open en draai bij de hoofdkraan het ontstoppingskraantje open.

Zorg hierbij dat je een lage
bak bij de hand hebt, want er komt nog een behoorlijke hoeveelheid water uit de leiding. Door het bovendeel van de lekkende kraan te verwijderen kun je met steeksleutel het binnenwerk van de kraan los draaien.

Aan de onderkant hiervan zit het leertje, vervang deze door het kleine schroefje die het leertje op zijn plaats houdt los te draaien. Voordat je het binnenwerk van de kraan weer monteren gaat kun je eerst nog wat kraanvet aan het draaigedeelte smeren.

Aan de onderkant van een kraan zit meestal een perlator. Na verloop van tijd slijt de onderkant en zal de straal niet meer naar behoren lopen.

Draai met een doek de perlator los. Neem de oude perlator mee naar de vakhandel en koop exact dezelfde met het hetzelfde schroefdraad.

Zorg ervoor dat je voor de montage eerst het leertje in de perlator legt.

Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:
Van Eyck houten shutters

Copyright © Ventura Connect Group BV 2019

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Klussen