Afvoerbuizen vervangen / vernieuwen


Soms komen er in oude huizen nog afvoerpijpen van lood, ijzer of gresbuis. Is dit het geval dan kun je het beste deze vervangen door PVC leidingen.

Verwijder eerst alle oude opgangbeugels en afvoeren. Meet de diameter van de oude afvoeren op, en probeer het Pvc zo dicht mogelijk aan de maat aan te schaffen. In de hieronder aangegeven tabel hebt je een redelijk overzicht van de toepassingen. 

 • 32 mm: aansluitleiding van een toiletfonteintje. 
 • 40 mm: aansluitleiding van een wastafel of (af)wasmachine naar de verzamelleiding. 
 • 50 mm: aansluitleiding van een bad, douche of wastafel naar de verzamelleiding. 
 • 75 mm: verzamelleiding na samenkomst van 2 tot 4 leidingen van 40 of 50 mm. 
 • 110 mm: aansluitleiding van toilet naar standleiding. 
 • 125 mm: standleiding en grondleiding. 

Bij alle pvc leidingen zijn hulpstukken zoals 90* - 45* - T-stukken - 45* T-stukken en rechte sokken verkrijgbaar. Pvc leidingen worden dmv. PVC-lijm onderling met elkaar verlijmd.

Zorg ervoor dat er zo min mogelijk bochten in de afvoer worden verwerkt. In sommige gevallen kun je beter 2 bochten van 45* met elkaar verbinden dan 1 bocht van 90* gebruiken.

Op deze manier is de bocht minder scherp en zal de afvoer beter het afval en het water wegspoelen. Zet de afvoeren met muurbeugels vast. Hieronder in de tabel kun je aflezen hoeveel beugels er gebruikt moeten worden. 

 • 32 mm: horizontaal 80 cm, verticaal 120 cm. 
 • 40 mm: horizontaal 80 cm, verticaal 120 cm. 
 • 50 mm: horizontaal 80 cm, verticaal 150 cm. 
 • 75 mm: horizontaal 80 cm, verticaal 180 cm. 
 • 110 en 125 mm: horizontaal 110 cm, verticaal 180 cm. 

Het is echter noodzakelijk dat je genoeg beugels plaats, anders zakt de leiding door en loop je kans op verstoppingen.

Bij het afmeten van de leiding moet je rekening houden met de aansluitstukken. De aansluitstukken zijn voorzien van een z.g. mof gedeelte, dit is een verdikking alwaar de buis ingelijmd wordt. Neem de lengte van de buis en tel daarbij op het aantal cm. dat de buis in de mof gaat. Alwaar je de leiding wil onderbreken, voor een andere aansluiting, kun je het beste een 45* T-stuk gebruiken zodat het water beter weg loopt.

De PVC buizen kun je het best zagen met een ijzerzaag. Wat van belang is dat je rustig zaagt en niet op de zaag drukt zodat anders de buis scheef afgezaagd wordt. Bij het verlijmen van de verbindingen is het zaak dat je snel te werk gaat want anders is de lijm opgedroogd en past de verbinding niet meer in elkaar. Als de verbinding gelijmd is en in elkaar geschoven is laat je deze enkel minuten drogen. De lijm droogt snel en zodoende kun je achter elkaar door werken.
Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:
Van Eyck houten shutters

Copyright © Ventura Connect Group BV 2020

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Klussen