Afvoer ontstoppen


Wat veel voorkomt in de keuken en in de badkamers is dat de afvoer, de sifon verstopt is. Een sifon is het gebogen gedeelte onder de wastafel, gootsteen, wasmachine aansluitingen of ligbaden. Doordat een sifon bestaat uit gebogen gedeeltes, kunnen er wel eens etensresten, haren of andere dingen in vast blijven zitten. Dit zorgt er voor dat het water steeds minder gemakkelijk door de afvoerpijp kan stromen, wat uiteindelijk kan zorgen voor een verstopping.

Er bestaan 3 soorten sifons: 

  • Sifon van metaal.
  • Sifon van PVC met wartels
  • Sifon van PVC verlijmd. 

Bij een sifon van metaal moet je met een waterpomptang de aansluiting los halen en schoon maken. Bij een sifon van PVC met wartels kun je met een doek de wartels onderling los draaien en schoon maken. Bij een sifon van PVC verlijmd, zit er aan de onderkant een aansluitschroef, deze kun je los draaien.

Een verstopping van bijvoorbeeld een wasbak of een gootsteen ontstoppen is vaak gemakkelijk zelf te verhelpen. Zo kunt u met een simpele gootsteen ontstopper of met de hand de sifon reinigen. Met een gootsteen ontstopper hoeft u enkel deze op de te ontstoppen afvoer te plaatsen. U hoeft de ontstopper dan enkel op een neer te bewegen, waardoor het vuil door de zuigende werking loskomt.

Lukt dit niet, dan kunt u ook een ontstoppingsveer gebruiken. Deze kan hardnekkig vuil verwijderen en bijvoorbeeld een afvoer ontstoppen. Chemische ontstoppingsmiddelen zoals soda worden meestal afgeraden, omdat ze erg giftig en slecht zijn voor het milieu. Bovendien tasten ze vaak de afvoerleidingen en zelfs het roestvrij staal van de spoelbak aan.

Om verstoppingen in de sifons te voorkomen is het aan te bevelen om regelmatig de afvoer te controleren op viezigheid. Zo voorkomt u opeens bijvoorbeeld de gootsteen te moeten ontstoppen.

Wanneer u een afvoer wilt ontstoppen, kan een stappenplan een uitkomst bieden. Hieronder staat zo’n plan weergegeven om u een handje te helpen.

  • Plak het overloopgat van de was- of spoelbak dicht met tape
  • Vul de wasbak met een bodempje water. Zet de zuignap van de ontstopper over de afvoer heen. Haal de stok een paar keer krachtig op en neer, zonder de zuignap los te trekken. Is het probleem nog niet verholpen, maak dan de sifonbeker of de zwanenhals schoon.
  • Zet een emmer onder de sifon en draai hem los met een waterpomptang. Giet de sifon leeg in de emmer en maak de afvoerpijp goed school.
  • Draai beide moeren van de zwanenhals los met een waterpomptang. Giet de zwanenhals leeg en maak hem schoon. Schroef de zwanenhals weer vast. Doe dit met de hand en draai hem niet te vast aan. Controleer op lekkage
  • Steek een stok door de bocht van de zwanenhals en hou deze met uw linkerhand vast terwijl u demoeren losdraait. Zo voorkomt u dat de afvoerleiding verbuigt.
  • Als het water nog niet wegloopt, moet u de afvoer ontstoppen. Verwijder de sifonbeker of zwanenhals. Draai de veerontstopper zo ver mogelijk in de afvoerpijp. Trek de veer er weer uit. Monteer de sifon of zwanenhals weer  en controleer op lekkage.

Blijft uw afvoer verstopt zitten en heeft u alles al geprobeerd? Dan is er vaak meer aan de hand. Het is dan verstandig om een loodgieter te bellen. Zij hebben vaak veel ervaring met het afvoer ontstoppen, gootsteen ontstoppen of bijvoorbeeld het ontstoppen van een verstopt riool.


 Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Aanbevolen pagina's:
Random tip:
Van Eyck houten shutters

Copyright © Ventura Connect Group BV 2020

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Klussen