Oude keuken slopen

Het slopen van een keuken

Slopen is een vak apart. Je kunt niet zomaar in het wilde weg gaan afbreken. Om je te helpen hebben we een stappenplan voor je opgesteld voor het slopen van een keuken. En onthoud dat ook bij slopen geldt: haastige spoed is zelden goed.

Stap 1
Voor je begint als eerste alle elektra en eventueel gas afsluiten in de keuken.

Stap 2
Vervolgens moet het keukenblok worden gedemonteerd:
Haal eerst de bovenkastjes eraf en daarna de oude inbouwapparatuur eruit.

Laat het keukenblok of deel waar het gas en water inzit zolang mogelijk zitten. Voor het geval dat je nog een kopje thee of koffie wilt zetten…(in dit geval wel weer de elektra/gas inschakelen)

Stap 3
Indien er een muur gesloopt gaat worden, moeten eerst de tegeltjes worden verwijderd. Gebruik hiervoor een beitel. Je zult ook bij deze klus merken dat je de veiligheidsbril hard nodig hebt, want de splinters zullen om je oren vliegen.

Stap 4
Nu kun je de muur gaan slopen. Nadat je het muurtje hebt ingeboord, zaag je de gipsblokken in met een handzaag tot ongeveer een meter van de grond. Zou je de muur dieper inzagen, is de kans groot dat deze eruit klapt omdat hij onstabiel is geworden.

Stap 5
Zo, nu kun je de muur eruit breken. Dit kan je beter niet vanuit de keuken doen maar vanuit de kamer aan de andere kant van de muur. In de keuken is het toch al een rotzooi.
Werk altijd van boven naar beneden en van buiten naar binnen.
Ook voor sloopwerk is het juiste gereedschap erg belangrijk is. Gebruik voor het uitbreken een vuisthamer. Bij een oude hamer kan de steel namelijk gekrompen zijn waardoor de kop van de steel kan vliegen.

Stap 6
Als je alle brokstukken van de muur hebt opgeruimd, kunnen alle tegeltjes van de muur worden gehaald. Dit is niet alleen een moeilijk klusje, het neemt ook een hoop tijd in beslag. Bij bouwcentra kun je ook breekhamers huren, hiermee gaat het een stuk sneller dan met de hamer en beitel.Overige tips!

Nieuwe spoelbak monteren.

Om nieuwe spoelbakken te kunnen installeren moet eerst de waterleiding losgemaakt (als het nieuwe sanitair op dezelfde plaats komt) of ingekort worden(als het sanitair op een andere plaats komt).

Sluit het water af door middel van het dichtdraaien van de hoofdkraan.
Bij een hoofdkraan met hendels, een van de hendels een kwartslag draaien. Als de hendel haaks op de leiding staat is de kraan dicht. Controleer door middel van een koud en warm waterkraan te openen of het water er inderdaad af is.

Als er geen waterdruk meer is, kan de leiding ingekort worden. Hou altijd voldoende werkruimte over dus niet te dicht bij de muur. Houd minimaal 10 cm ruimte over. Als er toch te weinig ruimte overblijft moet de leiding uitgehakt worden. Voor het afkorten gebruiken we het liever geen ijzerzaag maar een pijpensnijder. Deze snijdt recht, dit voorkomt lekkages.

Tap het water af.

Laat in de keuken zelf de kraan zolang openstaan totdat er geen water meer uitkomt. Bij het afzagen van de pijp kan nu nog wat water vrijkomen.

Bij de hoofdkraan zit meestal een klein zwart aftapkraantje, dit leeg laten lopen, dan is het hele systeem leeg en werkt u dus absoluut lekvrij. Bij oudere huizen is dit vaak een koper kraantje.

Plaats op de leidingen een afsluitdop (knelfitting)

De kraan verwijderen.
Onder aan de kraan zitten nog twee stukjes leiding. Deze zitten vaak met snelkoppelingen aan de uiteindelijke koperen leiding vast. Deze moet losgekoppeld worden waarna de grote moer die onder het aanrecht de kraan vast houd los gedraaid worden. Als de moer er af is kunt u de kraan uit het aanrecht trekken.


Aanrechtblad verwijderen

Hierna kan het aanrechtblad verwijderd worden. Aanrechtbladen worden meestal van de onderkant geschroefd. Als de schroeven er uit zijn, de kitvoeg los snijden. Doe dit met een stanleymes, of met een breed afbreekmes.Bij hoekbladen moeten de koppelbouten eerst losgedraad worden. Hierbij heb je meestal een steeksleutel 10 nodig. Nu kan het aanrechtblad verwijderd worden.


Verwarming verwijderen.

Eerst moet de ketel uit gezet worden,waarna de verwarming af getapt moet worden. Dit gebeurd met het aftap kraantje onder aan de verwarming. Wartels los draaien en de verwarming uit de beugels tillen. denk er aan om de verwarming iets schuin te houden . Er kan in de verwarming nog wat water aanwezig zijn.Voor meer informatie kijkt u op de loodgieters pagina.

Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:
Van Eyck houten shutters

Copyright © Ventura Connect Group BV 2020

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Klussen