Stekker vervangen


Tegenwoordig hebben mensen steeds meer elektronische apparatuur in huis. Denkt u maar eens aan de stofzuiger, televisie, föhn, computer en magnetron. We kunnen ons al bijna niet meer voorstellen dat deze apparatuur er niet was.

De elektronische apparatuur in onze woningen hebben allemaal stroom nodig om te kunnen functioneren. Tegenwoordig zijn in bijna alle huizen enkel geaarde stopcontacten te vinden. Doordat er veelvuldig gebruik gemaakt worden van de apparaten, komt het wel eens voor dat een snoer een nieuwe stekker nodig heeft. Een stekker vervangen moeten kan als oorzaak hebben dat de stekker kapot is, maar  het komt even zo vaak voor dat een snoertje te kort is en er een nieuw snoer gewenst is. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een oude leeslamp waar geen schakelaar op zit.

Er zijn in principe twee soorten stekkers, geaarde en niet geaarde stekkers. Niet geaarde stekkers hebben twee pinnetjes en worden gebruikt voor apparatuur waarbij er weinig kans is op kortsluiting. Een geaarde stekker heeft ook twee pinnen, maar hebben daarnaast nog een gaatje dat het pinnetje van de aarding voorziet van stroom. Dit soort stekkers worden gebruikt voor toestellen waar er een groter risico bestaat voor kortsluiting of lekstromen.

Een stekker vervangen is geen moeilijke klus. U kunt dan ook gemakkelijk en snel zelf aanpassingen verrichten bij een stekker of een stekker vervangen. Met het stappenplan dat hieronder staat moet het geen probleem zijn om zelfstandig de stekker te vervangen. Let er wel op dat je zorgvuldig en veilig te werk gaat.

STAP 1 - Oude stekker losmaken (vaak met een schroefje) en de draden binnenin losmaken. Als de stekker vastzit aan het snoer, dan moet je het snoer doorknippen. Als je een stekker vervangt omdat hij niet goed lijkt te werken, kijk dan eerst even goed of de draadjes binnenin niet gewoon los zitten. Zet daarna deze weer goed vast.

STAP 2 - Strip nu de mantel van je snoer totdat je de draden ziet met voldoende lengte om hem aan te kunnen sluiten. Strip de draden zodat het koper (geleiding) voldoende zichtbaar wordt om goed te bevestigen. De draden die je tegenkomt zijn de bruine (fase) de blauwe (nul) en bij geaarde snoeren is er ook de groen/gele aardedraad aanwezig die aangesloten moet worden aan een geaarde stekker.

STAP 3 - Monteer de draden en draai de trekontlaster vast, die voorkomt dat de draden via het snoer losgetrokken kunnen worden. Nu kan de nieuwe (of bestaande) stekker weer vastgeschroefd worden en kun je testen of hij werkt!
Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:
Van Eyck houten shutters

Copyright © Ventura Connect Group BV 2020

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Klussen