Elektriciteit in huis


De stroom die ons huis binnenkomt heeft een spanning van 230 volt (V). Alle elektrische aparaten verbruiken stroom die we uitdrukken in Watt (W). Het totale stroomverbruik van de diverse apparaten drukken we uit in Ampere.
(A). Door het wattage te delen door de voltage, weten we hoeveel ampere we nodig hebben. Een lamp van 60 watt heeft dus een amperage van 0.26 (60 W: 230 V).

Dat amperage is van belang om uit te kunnen rekenen hoeveel apparaten en/of lampen u tegelijkertijd kunt inschakelen als ze op dezelfde groep zitten. Aan de kleur van de zekering kunt u zien welk amperage de groep aan kan. Een groene zekering = 6 ampere; Een rode zekering = 10 ampere; Een grijze zekering = 16 ampere.

Aan de hand van het amperage van de zekering kunt u ook uitrekenen hoe groot het maximale vermogen in Watt is voor een bepaalde groep. Voor de groene zekering is dat 6 (Ampere) x 230
(Volt) is 1380 (Watt). Als u zoveel apparaten en/ of lampen tegelijkertijd aan hebt dat het totale vermogen meer is dan 1380 Watt, slaat de stop door.

Zo werkt de elektrische installatie in uw huis. Uw energiebedrijf brengt de elektriciteit van buitenaf naar binnen, naar uw meterkast. Deze bestaat uit verschillende onderdelen (van beneden naar boven).

1. In het onderste verzegelde deel van de meterkast zitten de hoofdzekeringen. Die mogen alleen bewerkt worden door medewerkers van het energiebedrijf, u mag het zegel dan ook nooit verbreken.

2. Ook de elektriciteitsmeter is door het energiebedrijf verzegeld. Dit om te voorkomen dat eraan gerommeld wordt, zodat de meter niet meer nauwkeurig het verbruik meet. Ook aan de elektriciteitsmeter mogen alleen medewerkers van of namens het energiebedrijf werken.

3. In de verdeelkast wordt de stroomtoevoer gesplitst in groepen. Daarmee wordt voorkomen dat alle elektriciteit uitvalt als u het systeem overbelast, of als er kortsluiting optreedt. Nu is het zo dat alleen de zekering van de betreffende groep doorbrandt, de andere groepen blijven normaal gesproken gewoon werken. Op de verdeelkast zitten schakelaars waarmee u elke groep apart kunt in- of uitschakelen.

4. De aardlekschakelaar houdt in de gaten of er in uw elektriciteitscircuit stroomverlies optreedt. Als dat het geval is, schakelt deze schakelaar de aangesloten groepen in het hele huis onmiddellijk uit.

 
Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:
Van Eyck houten shutters

Copyright © Ventura Connect Group BV 2020

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Klussen