Houten tuinbank repareren

Bij houten tuinbanken komt het wel eens voor dat er een lat breekt. Als de rest van de latten nog goed zijn kun je eenvoudig een lat vernieuwen.

Bij een tuinbank die geheel uit hout bestaat zitten er van boven of van onder houtschroeven ingeschroefd. Draai deze voorzichtig los en vervang de gebroken lat door een nieuwe van dezelfde maat en houtsoort.

Voordat je de lat in de bank plaats is het aan te raden om de lange zijden een schuine kant aan te schaven. doe je dit niet dan loop je de kans dat in het gebruik het hout gaat splinteren. Ook bij het verven of olien heeft het verfprodukt een betere hechting op de zijkanten van de lat heeft.

Bij tuinbanken met een metalen onderstel zijn de latten bevestigd dmv.
slotbouten. Dit zijn bouten met aan een zijde een gladde afgeronde kop en de onderzijde zit schroefdraad met een moer.

Bij het vervangen van een lat moet men de slotbouten los draaien. Neem de maat van de gaten over op de nieuwe lat en boor een gat van 6mm. Plaats de lat op de bank en zet de slotschroeven weer vast.

Zijn de latten van de tuinbank
allemaal van slechte kwaliteit vervang ze dan meteen allemaal tegelijk. Voordat je de latten op de bank aanbrengt kun je ze het beste eerst compleet bewerken en schilderen.

Dit is een stuk makkelijker schilderen dan als ze al gemonteerd zijn.

Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:
Van Eyck houten shutters

Copyright © Ventura Connect Group BV 2020

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Klussen