Hordeur plaatsen

MATERIAAL:

Vuren geschaafd 18x56mm
Vuren geschaafd 8x18mm
Lauan triplex 3.6mm 2 x 30cm hoog x breedte afhankelijk van deurbreedte
Horgaas
Houtlijm
Handgreepjes aluminium 2x
Deurveer indien nodig 1x
Magneten 1x
Paumelles 5mm
Houtschroeven 3.0x16mm 48x
Spijkers 1.5x20mm

WERKOMSCHRIJVING:

Meet de binnenkant van het kozijn op, zowel de breedte als de hoogte. Teken op het hout de breedte en de lengte af en neem de opgemeten maat plus 2 centimeter.

Op deze manier komt de hordeur boven op het kozijn te liggen. Teken op alle uiteinde van het hout de breedte van het hout (56mm) af. Zet op de zijkant van het hout een lijn op de helft van de dikte van het hout.

Op deze manier gaan we een halfhout verbinding maken. Zaag nu op de lijn de stukken hout in tot op de halve diepte. De stukken die je verwijderen moet kun je het beste meerdere keren naast elkaar inzagen, op deze manier is het makkelijker om de uitkeping te verwijderen en het hout zal ook niet zo gemakkelijk verkeerd splijten.

Met een houtbeitel verwijder je het hout op alle 16 kanten. Indien nodig schuur je alle vlakken glad. Boor diagonaal op 8 kanten 2 gaten van 3 mm en verzink deze gaten gedeeltelijk met een verzinkboor.

Strijk houtlijm tussen de verbindingen en druk de delen onderling op elkaar en zet deze vast met houtschroeven. Zet aan de onderzijde aan alle beide kanten een schopplaat van 30cm hoog en wel rondom 1 cm op het hout met houtlijm en schroeven vast.

Neem het horgaas en zet het aan een kant vast met stoffeerders nagels. Trek het horgaas aan de andere kant aan en zet dit ook vast. Op deze wijze doe je hetzelfde met de 2 andere kanten.

Zaag de latjes in het verstek op maat. Zet de latjes bovenop de rand waar het horgaas vastgezet is, met spijkers vast. Werk het geheel af met een beits of lak.

Monteer aan de zijkant van de hordeur de paumelles en op het kozijn het ander gedeelte van de paumelles. Plaats de hordeur op het kozijn en kijk of het voldoende afdicht.

Plaats de 2 handgrepen op het middenlat van de deur en monteer het magneet aan de zijkant.
Indien nodig kunt u voor het sluiten gebruik maken van een deurveer.

Belangrijk is dat de hordeur wel gebeitst of geschilderd wordt, anders trek het hout in gebruik krom en scheluw.

Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:
Van Eyck houten shutters

Copyright © Ventura Connect Group BV 2019

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Klussen