Bestraten tuin en paden


Na het uitzetten, uitgraven, het inbrengen van zand en het verdichten, kan er eindelijk met het 'echte' werk begonnen worden.

Indien u opsluitbanden prefereert, plaats deze dan eerst. Voor paden en terrassen in de tuin volstaan opsluitbanden met de afmetingen van 5x15x100 cm. Of anders gezegd: vijf centimeter breed, vijftien centimeter hoog en honderd centimeter lang.

Zet de richting van de bandenlijn uit en plaats een draad met een draadpen. Draadpennen kunnen stukken vlechtstaal zijn van ongeveer zestig centimeter lang. Plaats de draad vervolgens op de gewenste hoogte. LET OP: de draad moet goed strak staan en let op de klik. Gebruik geen draad dat dik en zwaar is. Een dikke en/of zware draad gaat doorhangen en veroorzaakt vervolgens een zonk in de bandenlijn en daarmee ook in de bestrating! Het best kunt u gebruik maken van metseldraad, wat in de meeste bouwmarkten wel te verkrijgen is.
Stel de opsluitbanden met een afschot. Voor een terras is een afschot van één centimeter per strekkende meter voldoende.

Sommige tuincentra adviseren om geen afschot in het terras te plaatsen. De reden hiervan is ons onduidelijk. Zonder een afschot bestaat er immers de kans dat er bij de geringste verzakkingen al plassen blijven staan, wat natuurlijk geen gewenste situatie is!

Met een afschot van één centimeter per strekkende meter lijkt het oog alsof het terras waterpas ligt.
Graaf vervolgens een sleuf voor de opsluitbanden. De hoogte van de band is de diepte van de sleuf. Meet de diepte van de sleuf vanaf de draad terug. Beter is iets minder diep uitgraven (één tot anderhalve centimeter).

Plaats één voor één de opsluitbanden. Zorg ervoor dat u de opsluitbanden wel iets aanstampt worden, bijvoorbeeld met een rubberhamer of met de voeten, ook kunt u de opsluitbanden eventueel trillen.

Wanneer blijkt dat er een opsluitband op maat gemaakt dient te worden kunt u hiervoor een betonzaag gebruiken.
Het pas maken van opsluitbanden doet u als volgt (deze methode is niet geschikt bij opsluitbanden dunner dan tien centimeter, deze zouden namelijk in het midden kunnen breken!):

  • Zaag met een betonzaag eerst de bovenkant van de band in, daarna de zijkenten
  • Sla met een vuist op de zaagsnede aan de zijkant als hij niet helemaal door is.
  • Met vuist en een platte beitel kerf je de bovenkant in, dan de zijkanten.
  • Sla met een vuist op de kerfsnede aan de zijkant.

Met een knipmachine moet u de opsluitband plat leggen. (knipmachine is te huur bij een verhuur bedrijf ). Let hierbij op dat u geen banden knipt die minder dan acht centimeter dik zijn! 

Nu gaan we het zandbed precies op hoogte maken met een plank.

Benodigdheden:

  • Een plank van ongeveer tien cm hoog, 180 à 200 cm lang, naar gelang de grootte van het te maken plateau of pad.
  • Twee plankjes of piketten van 30 x 30 x 3 cm
  • Een paar spijkers en een balk van ongeveer 200 x 5 x 5 cm. Deze dienen recht te zijn.

Sla de piketten op de plank.

Zet nu de draad op maat van je plank en leg daar de balk aan. Zorg dat er een klein beetje zand voor de plank ligt en trek de plank naar achteren. Als de plank over de opsluiting moet, houdt dan rekening met de klik. Om dit op te lossen verzet u de piket twee cm lager, of leg iets van twee cm op de band waar de plank overheen gaat.
Leg nu de tegels of de stenen in de zandbaan.


Het pas maken van tegels of andere materialen doet u als volgt;

  • Met een betonzaag boven inzagen, doe dit gerust helemaal door en door (tot de heflt kan ook).
  • Sla aan de achterkant op de zaagsnede met een hamer of vuist. Blijven er bramen aan zitten hak die dan voorzichtig met een hamer weg.
  • Met vuist en beitel boven inhakken totdat er een lichte haksnede is gemaakt, aan de onderkant met hamer aantikken totdat de tegel breekt.

Let hierbij op dat deze methode vaak alleen bij grijze betontegels werkt. Probeer het niet bij grind- en siertegels! 

Naast het met de betonzaag op maat maken van de tegels, kunt u dit ook met een knipmachine doen. Over het algemeen wordt dit gemakkelijker gevonden. U hoeft immerd de tegel alleen maar onder de mesesn van de knipmachine te leggen en de hendel over te halen!

Stenen plateaus kunnen worden afgetrild.
TEGELS ABSOLUUT NIET TRILLEN.
Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:
Van Eyck houten shutters

Copyright © Ventura Connect Group BV 2019

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Klussen