Behang verwijderen


Het behang verwijderen in een ruimte lijkt misschien vrij eenvoudig, maar kan toch voor erg veel troep zorgen en veel tijd in beslag nemen. Het is echter wel een noodzakelijke stap als u uw muren opnieuw wilt verven, stuken of behangen. Er zijn verschillende soorten behang die in huizen gebruikt worden. Een aantal van die behangsoorten zijn moeilijk te verwijderen, zoals vinylbehang of glasvezelbehang.

Gelukkig zijn er verschillende methoden om makkelijk behang te verwijderen. Deze methoden kun je gemakkelijk zelfstandig uitvoeren. Het behang verwijderen blijft desondanks wel een klus waarbij je flink wat geduld moet hebben.

Bij het behang verwijderen is de voorbereiding erg belangrijk. Zo is het belangrijk dat u voldoende afdekzeil in huis heeft. Bij het behang verwijderen wordt namelijk veel water gebruikt en het zou zonde zijn als de vloer waterschade zou oplopen. Ook moeten stekkerdozen van de muur verwijderd worden en alle niet-noodzakelijke stroom afgesloten worden. Het is daarnaast verstandig om het meubilair naar een andere ruimte te verplaatsen, oude kleding aan te trekken en een ladder en plamuurmes klaar te leggen voordat je begint met het behang verwijderen.

Er zijn verschillende technieken die gebruikt kunnen worden voor het behang verwijderen. De eenvoudigste en meest gebruikte techniek is het afstomen. Hiervoor is een speciaal stoomapparaat nodig, wat je vaak in een doe-het-zelf-zaak te huren is. Je vult het apparaat met water en laat het op temperatuur komen. Zodra het apparaat op temperatuur is zal het spuitstuk gaan sissen en stoom uitblazen. Houd de afstomer ongeveer een halve minuut tegen het behang en steek daarna met een plamuurmes het bang af. Als de gebruikte lijm niet te stug is, kunt u het plamuurmes rechtstreeks achter het behang stekken en makkelijk behang verwijderen door een groot stuk van de muur te trekken. Het is verstandig om van boven naar beneden te werken, aangezien het water van het apparaat naar beneden sijpelt en dus alvast de rest van het behang kan bevochtigen.

Een andere methode is het behang losweken. Voor behang losweken is geen speciaal apparaat nodig, al loont het wel de moeite een speciaal afweekmiddel te gebruiken. Een afweekmiddel zorgt ervoor dat de lijm beter oplost dan wanneer u gewoon water gebruikt. Maak het afweekmiddel aan volgens voorschrift en breng het met een dikke blokkwast of spons aan op het behang. Laat het middel volgens voorschrift intrekken en begin met afsteken met een plamuurmes. U kunt ook zonder afweekmiddel behang afweken, als zal dit wat minder makkelijk gaan. Gebruik in een dergelijk geval heet water, dat u met een spons of doek in het behang wrijft.

Nadat het grootschalige behang verwijderd is, blijven er altijd kleine plekjes over waar het behang stug was. Om deze plekjes te verwijderen, kun je een natte spons of doek gebruiken om de behangstukjes goed nat te maken. Vervolgens kun je de stukjes lossteken met een plamuurmes.

Zijn het hele kleine of dunne stukjes, dan kunt u een schuurspons of schuurpapier proberen. Kijk bij welke methode je gebruikt uit dat u de onderliggende pleisterlaag van de muur niet beschadigt. Het water moet genoeg tijd krijgen om in het behang te trekken, anders trekt u zo een stuk van de muur mee!


 

 Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:
Van Eyck houten shutters

Copyright © Ventura Connect Group BV 2020

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Klussen