Wandtegels plaatsen


Stap 1: Bereid de muur goed voor. De wand moet in elk geval schoon en vlak zijn. In de badkamer is het belangrijk dat u de muur voorbewerkt met een vochtisolerend middel. Gipswanden of andere sterk zuigende ondergronden behandelen met een voorstrijdmiddel zodat de lijm beter hecht.

Stap 2: Leg een rij tegels op de vloer tegen de muur, om de positie van de tegels te bepalen. Houd ook rekening met de voegen. Zorg ervoor dat de ruimte rechts en links van de tegelrij even groot is, liefst minimaal een halve tegel.

Stap 3: Neem de hoogte van driekwart tegel(vloer kan aflopen, daarvoor is speling nodig in de onderste rij tegels. Bovenaan lopen de rijen tegels nu in ieder geval waterpas. Onderste rij tegels worden dus als laatste gezet!). Schroef op die hoogte een latje tegen de muur. Zorg ervoor dat het latje waterpas komt te zitten, dit vormt een hulpmiddel om de tegels recht tegen de muur te zetten.

Stap 4: Breng met een lijmkam tegellijm aan op een oppervlakte van ongeveer 1 m2. U kunt kant-en-klare lijm gebruiken of lijm die u zelf moet aanmaken. Kant-en-klare lijm is duurder, maar droogt minder snel waardoor u meer tijd heeft om correcties aan te brengen. Welke lijmkam nodig is, wordt aangegeven op de verpakking.

Stap 5: Zet de eerste rij tegels tegen de muur. Gebruik voegkruisjes om de voegen precies even breed te maken. Werk altijd van beneden naar boven.

Stap 6: Snijd de tegels voor de randen op maat.Gebruik hiervoor een tegelsnijder of een tegelzaag.

Stap 7: Als alle tegelrijen zijn gezet en de lijm is gedroogd(meestal na 2 uur, kijk op de verpakking van de lijm.), haal dan het houten latje weg.

Stap 8: Zet de onderste rij tegels. Voor deze rij smeert u de lijm op de tegel en niet op de muur, omdat u daar niet meer bij kunt met de lijmkam.

Stap 9: Laat de tegels 24 uur drogen en dicht de voegen dan met voegmiddel. Wrijf het voegmiddel steeds diagonaal over de voegen met een rubberen spatel. Eventueel kan dit ook met een spons. Wrijf het overtollige voegmiddel weg als het bijna droog is. Gebruik daarvoor een spons en schoon water. Knijp de spons regelmatig uit . Is de wand goed droog dan kunt u de waas die dan nog achter blijft schoon wrijven met een droge doek.
Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:
Van Eyck houten shutters

Copyright © Ventura Connect Group BV 2020

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Klussen