Douchecabine plaatsen


Wanneer u druk bezig bent met het klussen in de badkamer, moet u nadenken of u een bad of een douchecabine plaatsen wilt. Een douche heeft vele voordelen ten opzichte van een bad. Zo vraagt een douche nemen over het algemeen weinig tijd, in vergelijking met het nemen van een bad. Een bad vult zich namelijk veel langzamer. Ook verbruikt u minder water en energie. Wanneer u een minder grote ruimte ter beschikking heeft voor de badkamer, kan een douchecabine plaatsen ook een goede keuze zijn. Deze nemen vaak een stuk minder ruimte in dan een bad.

Het plaatsen van een douchecabine kunt op verschillende manieren doen. Zo kunt u ervoor kiezen om de douchecabine te laten plaatsen door een vakkundig bedrijf. De voordelen zijn dan dat je zeker weet dat het vakkundig gebeurd en het neemt vaak minder tijd in beslag. Een nadeel is wel dat je extra betaald voor deze service. Een goedkoper alternatief is om de douche zelf te plaatsen.

Bij het zelfstandig douchecabine plaatsen moet je wel van tevoren met een aantal dingen rekening houden. Zo moeten de vloer en de muren waterdicht zijn. Daarnaast is een goede afbakening van de natte zone en de rest van de kamer ook belangrijk. Het zou vervelend zijn om last te krijgen van vocht en schimmel.

Ook is een correcte waterafvoer van essentieel belang. Wanneer je voor het douchebak plaatsen kiest, zal je niet zo snel problemen hebben met de waterafvoer. Wanneer je echter geen douchebak neemt, is het belangrijk dat het doucheputje op een lager punt komt te zitten, zodat het water van zelf naar het putje stroomt. Is dit iet het geval, dan zal het water niet of nauwelijks wegstromen.

Als je ervoor kiest om het douchecabine plaatsen zelf uit te voeren, kun je het beste voor een bouwpakket kiezen. Deze pakketten kun je kant en klaar kopen in bijna elke bouwmarkt. Het is belangrijk om voorat je de douchecabine plaatsen gaat eerst de handleiding goed door te lezen. Het is namelijk vaak lastiger dan het lijkt! Om een handje te helpen, staan hieronder ook stappen die je kunt doorlopen om ervoor te zorgen dat je op een juiste manier de douchecabine plaatst. 

Stap 1: Pak de douche uit en start met de afvoer aansluiten

 • Als je de juiste plek hebt uitgekozen en alle hoeken goed hebt opgemeten, kun je gaan beginnen
 • Pak het bouwpakket uit en begin met de douchebak plaatsen.
 • Neem de afvoer en plaats deze op de douchebak. Plaats dit daarna op de gewenste plek.
 • Dan neem je de zwanenhals, ook wel sifon genoemd, en monteer je dit op de douchebak.
 • Probeer risico's te vermijden voor lekkages en maak een luikje in de douchebak zodat je altijd gemakkelijk bij de afvoer komt.
 • Vervolgens neem je de afvoerbuis en monteer je dit aan de zwanenhals.
 • Lijm dit vervolgens met speciale PV-lijm
 • Dan zet je de douchebak vast met sanitairkit.

Stap 2: Waterleiding aansluiten op mengkraan

 • Om de waterleiding aan de sluiten neem je nu de bijgeleverde T-stukken in de waterleiding.
 • Sluit vervolgens de mengkraan aan door middel van een koperen buis op de t-stukken en sluit alles goed af met bijvoorbeeld knelfittingen. 

Stap 3: Douchewanden plaatsen

 • In de laatste stap wordt de douchewand geplaatst.
 • Vaak kun je de wanden wel aanpassen op de formaat douchebak en zit er een speling van 10-15 cm in.
 • Lees ook voor deze stap heel goed de gebruikshandleiding door en meet nauwkeurig de plaatsen op waar je moet boren. En zorg dat alles goed waterpas staat.
 • Ook deze stap sluit je af met afkitten van alle randen tegen de muur.

 

 Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:
Van Eyck houten shutters

Copyright © Ventura Connect Group BV 2020

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Klussen